Setiap Masalah Pasti Ada Jalan Keluar

Jalan keluar masalah

Setiap masalah pasti ada jalan keluarnya.

Inilah yang menjadikan sesuatu masalah itu digelar sebagai “masalah”.

Kadangkala, untuk menemukan penyelesaian, kita mungkin perlu berkorban atau menanggung sesuatu beban yang kita tidak sanggup.

Kita boleh saja memutuskan untuk tidak menangani masalah tersebut. Namun, penyelesaiannya tetap ada.

Mungkin kita belum menemukan caranya. Mungkin kita perlu melakukan lebih banyak kajian atau perlu bersedia untuk berkompromi dalam apa yang kita inginkan.

Jika sesuatu itu tiada penyelesaian, maka ia bukanlah masalah. Ia adalah suatu situasi yang menyedihkan.

Ia adalah had yang perlu kita hadapi. Ia adalah sesuatu yang harus kita terima.

Walaupun ia mungkin tidak menyenangkan, tidak ada gunanya kita bimbang atau menghabiskan masa dan wang untuknya, kerana itu bukanlah suatu masalah.

“Saya ingin pergi ke majlis perkahwinan kawan baik saya, tetapi ia jauh beribu batu.” Itu adalah masalah. Anda boleh menyelesaikannya dengan tiket pesawat dan membatalkan beberapa rancangan lain.

“Saya ingin pergi ke majlis perkahwinan, tetapi saya tidak mahu membatalkan mesyuarat saya.” Itu bukan masalah. Itu adalah konflik yang tak dapat dielakkan.

Jika untuk keluar dari situasi itu anda perlu melanggar hukum alam, maka itu bukan masalah. Tetapi anda telah memilih untuk tidak menganggapnya sebagai masalah, jadi tidak perlu berpura-pura ia boleh diselesaikan.

Apabila kita mampu meninggalkan situasi yang tidak dapat diatasi (yang kelihatan sebagai masalah itu), kita akan dapat mengalihkan fokus kita kepada masalah sebenar yang ada di hadapan kita.

Nota Selingan

Dalam menghadapi masalah, Islam mengajarkan kita tentang pentingnya kesabaran (sabar) dan kepasrahan (tawakkul) kepada Allah SWT.

Ketika kita berhadapan dengan situasi yang sulit, kita diajar untuk bertawakkul sambil berusaha mencari solusi.

Doa adalah alat penting dalam setiap aspek kehidupan, termasuk dalam menghadapi masalah. Sebagai seorang Muslim, kita diajar untuk selalu memohon petunjuk dan bantuan dari Allah SWT dalam setiap langkah penyelesaian masalah yang kita hadapi.

Konsep qada dan qadar, yakni ketentuan dan takdir dari Allah SWT, mengingatkan kita bahawa segala sesuatu terjadi atas kehendakNya. Oleh itu, kita harus menerima setiap ujian dengan hati yang terbuka, memahami bahawa di dalamnya terdapat hikmah dan pelajaran yang dapat meningkatkan keimanan kita.

Kita boleh mengambil inspirasi dari kehidupan Nabi Muhammad SAW dan para sahabat, yang menghadapi masalah dengan sabar, doa, dan tawakkul. Mereka adalah contoh terbaik dalam menangani ujian dengan cara yang sesuai dengan syariah dan ajaran Islam.

Akhir sekali, kita harus mengakui bahawa sebagai manusia, kita memiliki batasan. Hanya Allah SWT yang Maha Kuasa. Dalam situasi di mana kita merasa tidak berdaya, penyerahan diri kepada kehendak Allah dan mempercayai hikmahNya seringkali merupakan penyelesaian terbaik.

Wallahu a’lam

Tinggalkan Komen Anda..

Subscribe
Maklumkan
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Discover more from Inchenaim

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading