Kita Berhak Memilih Masalah

Mungkin kita lebih suka menghadapi masalah yang kita rasa yakin dan selesa untuk selesaikan. Mengabaikan masalah lain lebih mudah daripada mengatasinya.

Atau, kita mungkin hanya melihat masalah sebenarnya adalah satu situasi tanpa penyelesaian, yang hanya membuatkan kita semakin lemah.

Mungkin juga, kita tertarik pada masalah yang mudah dan mendesak kerana menyelesaikannya akan memberikan lebih kepuasan.

Atau, mungkin kita lebih tertumpu pada masalah yang kompleks dan jangka panjang, kerana kita tiada rasa bertanggungjawab terhadapnya.

Sebenarnya, sama ada kita mengakui atau tidak, masalah tetap ada.

Yang penting adalah bagaimana kita menggunakan tenaga kita, kerana apa yang kita lakukan hari ini akan menentukan masa depan kita.

Pilihlah masalah kita, dan dengan itu kita memilih masa depan kita.

Anda anda dapat membezakan antara masalah dan situasi?

Nota Selingan

Pemilihan masalah kita juga berkaitan dengan kepercayaan kita kepada qada’ dan qadar, ketentuan dan takdir Allah. Ini menunjukkan kita harus bertindak dengan penuh tanggungjawab sambil mengakui bahawa segala sesuatu terjadi atas kehendak Allah.

Setiap masalah yang kita pilih untuk dihadapi membawa peluang untuk berbuat kebaikan, selaras dengan ajaran Islam iaitu membantu sesama saudara. Dalam memilih masalah, kita seharusnya memikirkan bagaimana penyelesaian masalah tersebut dapat membawa manfaat kepada orang lain, terutama dalam konteks membina ummah yang lebih baik.

Muhasabah, atau introspeksi, penting dalam memahami mengapa kita memilih untuk menghadapi masalah tertentu. Refleksi ini membantu dalam pembinaan karakter dan kesedaran diri yang lebih baik, sesuatu yang sangat dituntut dalam Islam.

Sebagai contoh, kita dapat mengambil inspirasi dari kisah Nabi Musa AS, yang berhadapan dengan rintangan besar tetapi tetap bertawakkal kepada Allah sambil mengambil langkah yang bijak dan berani.

Pemilihan masalah kita harus juga mempertimbangkan keseimbangan antara urusan dunia dan persiapan untuk akhirat. Dalam setiap keputusan yang kita buat, kita harus ingat bahawa setiap tindakan kita mempunyai implikasi untuk kehidupan akhirat kita.

Akhirnya, pemilihan masalah harus selaras dengan maqasid syariah, yakni menjaga agama, jiwa, akal, keturunan, dan harta.

Wallu a’lam.

Tinggalkan Komen Anda..

Subscribe
Maklumkan
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Discover more from Inchenaim

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading